سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پیشگیری از لنف ادم در مبتلایان به سرطان پستان

رعایت موارد زیر می­تواند ایجاد لنف ادم را به میزان زیادی کاهش دهد

از فرو بردن سوزن (خون­گیری، تزریقات، طب سوزنی و حوادث) و گرفتن فشار خون از دست سمت مبتلا حتی المقدور اجتناب کنید.

مراقب باشید پوست خشک نباشد. همیشه از کرم­های مرطوب کننده جهت نرمی پوست استفاده کنید.

در بیرون از محیط خانه لباس­های آستین بلند و دستکش بپوشید تا از آسیب­های احتمالی نظیر بریدگی، خراشیدگی، آفتاب سوختگی و گزش حشره در امان باشید.

از پوشیدن لباس­های کشی و تنگ و از پوشیدن انگشتر، دستبند، النگو و ساعت در سمت راست عمل شده اجتناب کنید.

برای از بین بردن موهای زائد از تیغ و یا موکن­های برقی استفاده نکنید.

در موقع انجام آشپزی، خیاطی و سایر کارهای منزل از دستکش مناسب استفاده کنید تا آسیبی به پوستتان وارد نشود.

در موقع پخت غذا از قرار دادن دست سمت مبتلا در برابر حرارت خودداری کنید و مواد غذایی درحال پخت را با این دست هم نزنید.

از حمل اشیاء سنگین بیشتر از 3-2 کیلوگرم خودداری کنید.

اگر مجبور به حمل کیف هستید آن را سبک انتخاب کنید و یا از دست دیگر برای حمل آن استفاده کنید.

در مدت نشستن­های طولانی مدت دست خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.

ارنج را خم و راست بکنید و حرکت چرخش شانه به سمت جلو و عقب انجام بدهید.

دست و پوست آن را روزانه از نظر رنگ و تورم بررسی کنید.

در هنگام انجام ورزش­های قدرتی و استفاده از وزنه حداکثر از وزنه­های یک الی یک و نیم کیلوگرمی استفاده کنید و در صورت احساس درد، ورزش را قطع کنید.

مقادیر کافی آب در طول روز بنوشید. (6 لیوان آب در روز)

مراقب وزن خود و افزایش وزن سریع باشید. کم کردن وزن موجب برداشتن بار اضافی بر روی سیستم لنفاوی می­شود.

ناخن­های خود را از ته کوتاه نکنید. از کاشتن ناخن مصنوعی خودداری کنید.

از سونای خشک و مرطوب، جکوزی، حمام در وان آب داغ و چشمه­های آب گرم و معدنی پرهیز کنید.

سرما نیز برای دست در معرض خطر می­تواند مضر باشد. در هوای سرد لباس کافی پوشیده، دست را درجریان هوای سرد قرار ندهید. در فصل­های سرد سال از مسافرت به مناطق سردسیر اجتناب کنید و برف بازی نکنید.

زمان استحمام را کاهش دهید. از ریختن آب خیلی گرم روی دست سمت مبتلا پرهیز کنید و از گرم کردن محیط حمام خودداری کنید و از کشیدن لیف­های خشن بر روی پوست اجتناب کنید.

بهتر است بر روی دست سمت مبتلا و در معرض خط لنف ادم، نخوابید. اما تغییر وضعیت و رفع خستگی عضلات تنه بلامانع و حتی لازم است. خوابیدن کوتاه مدت روی پهلوی سمت عمل شده مشکلی ندارد، ولی باید دقت کنید که روی دست سمت جراحی شده نخوابید. برای این کار بهتر است از یک بالش در همان سمت استفاده کنید که مانع انتقال وزن بدن بر روی دست شود و در موقع خواب لبس­های بدون آستین و با حلقه آستین و یقه­ی گشاد بپوشید.

مراقب چنگ زدن و ایجاد خراش توسط حیوانات خانگی باشید.

همچنین بخوانید:پیشگیری از لنف ادم

در صورت بروزخراش، گزیدگی، سوختگی یا بریدگی و... سریعاً محل آسیب دیده را ضدعفونی کنید و از پمادهای آنتی بیوتیکی موضعی در دسترس استفاده کنید.

انجام حرکات تکراری همراه با فشار و زور نظیر سابیدن، هل دادن اشیاء به جلو، کشیدن اشیاء سنگین، جارو برقی کشیدن، تی کشیدن و پاک کردن شیشه با دست در معرض خطر لنف ادم توصیه نمی­شود. بهتر است این فعالیت­ها را با هر دو دست انجام دهید. در نظر بگیرید چه چیزی مهمتر است، یک دست سالم یا یک خانه که از تمیزی برق می­زند.

در هنگام انجام فعالیت­های روزانه به محض احساس خستگی، کار را متوقف کرده، دراز کشیده و با انجام ماساژ ملایم بر عضو و چند حرکت کششی و سبک از خطر ایجاد یا تشدید لنف ادم بکاهید.

همیشه در انجام کارها اولویت­ها را در نظر داشته باشید. به مدت طولانی کارهای خانه را انجام ندهید و به طور مکرر استراحت کنید و به دیگران یادآوری کنید که از این به بعد نیاز بیشتری به کمک و همیاری­شان دارید.

استفاده از پروتزهای خارجی پستان که روی پوست قرار می­گیرند، بلامانع است اما اگر مایل به استفاده از آن هستید از پروتزهای سنگین استفاده نکنید.

هر نوع لباسی که باعث ایجاد خطر و یا قرمزی اثرات ناشی از فشار بر روی بدن شود لباس نامناسب تلقی می­گردد. بعد از استفاده از هر نوع لباس، مراقب پاسخ بدنتان باشید و در صورت بروز تورم در قفسه سینه یا پشت و سرشانه از پوشیدن آن خودداری کنید.

هیچ رژیم غذایی خاصی برای پیشگیری و کنترل لنف ادم وجود ندارد اما نوشیدن مقادیر کافی مایعات و جلوگیری از کم آبی بدن نقش مهمی در حرکت مایع لنفاوی دارد. میوه و سبزیجات به مقادیر فراوان در رژیم غذایی روزانه بگنجانید. از مصرف نوشیدنی­های حاوی الکل پرهیز کنید و مصرف نمک و چربی­ها را به حداقل برسانید.

در روزهای بعد از عمل جراحی، در عین حال که لازم است حرکات طبیعی و فعالیت­های روزانه هر چه زودتر آغاز شود تا از محدودیت دامنه حرکت عضو جلوگیری نمائیم، به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از حد از اندام نیز موجب آسیب و اختلال در تخلیه مایع لنف و بروز لنف ادم می­گردد.

معمولاً 6-4 هفته بعد از جراحی می­توانید به فعالیت­های عادی روزانه برگردید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

به طور منظم و ملایم ورزش کنید ولی از خسته کردن بیش از حد عضو خودداری نمائید. در خصوص انجام ورزش­های تخصصی با کشش زیاد حتماً با پزشک خود مشورت نمائید. سعی کنید در هنگام ورزش­­های کششی از آستین­های کشی مخصوص خود استفاده کنید.

اگر حین ورزش احساس درد کردید، دراز بکشید و آن را در سطح بالاتر از قلب قرار دهید.

از حرکات شدید و ناگهانی خودداری کنید.