سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نوار گوش یا ادیوگرام چیست و تفسیر آن

 

نتایج تست شنوایی سنجی(audiometry) بر روی نمودار، نوار گوش یا ادیوگرام نام دارد. دستگاه تست شنوایی سنجی، نتایج تست شنوایی سنجی را به صورت نمودار نشان خواهد داد.

بررسی نمودار ادیوگرام یا نوار گوش توسط شنوایی شناس یا پزشک متخصص گوش، حلق و بینی انجام می‌شود

بر اساس نوار گوش، آستانه شنوایی فرد در فرکانس‌های مختلف قابل مشاهده و بررسی می‌باشد. در ادامه این مقاله درباره ادیوگرام، نماد‌های نمودار ادیوگرام و نحوه تفسیر آن صحبت خواهیم کرد

آزمایش شنوایی سنجی

یکی از رایج‌ترین تست شنوایی، تست شنوایی سنجی تون خالص است. دستگاه شنوایی سنجی، صدای خاصی را در هدفون‌ها پخش خواهد کرد. صداها از نظر میزان فرکانس و شدت صدا اندازه گیری می‌شوند. تست شنوایی سنجی تون خالص در هر گوش به صورت جداگانه انجام می‌شود.

 

در تست شنوایی سنجی تون خالص، فرد با شنیدن صوت، واکنش‌هایی نظیر فشار دادن دکمه یا بالا بردن دست، از خود نشان خواهد داد. شنوایی شناس بر اساس آستانه شنوایی فرد، فرکانس‌های متفاوتی را پخش می‌کند. در حین انجام تست شنوایی سنجی، آستانه شنوایی از طریق هدایت هوا و سپس از هدایت استخوان بررسی خواهد شد.

نمودار ادیوگرام بیانگر چه ویژگی‌هایی است؟

بعد از انجام تست شنوایی سنجی و گرفتن نوار گوش، نوبت به تفسیر نمودار ادیوگرام می‌رسد. نمودار ادیوگرام از دو محور افقی و عمودی تشکیل شده است. در ادامه هر یک از قسمت‌های نمودار به صورت مفصل برای شما شرح خواهیم داد

محور افقی(محور x)

محور افقی بیانگر فرکانس صدا می‌باشد. فرکانس صدا روی این نمودار از پایین به بالا افزایش یافته که کمترین فرکانس ثبت شده 250 هرتز و بالاترین فرکانس ضبط شده 8000 هرتز است. محدوده تکلم انسان‌ها از حدود 250 تا 6000 هرتز تعیین شده است. درمیان این محدوده صدای حروف مصوت دارای کمترین فرکانس می‌باشند. حروف صامت نیز دارای بالاترین میزان فرکانس هستند.

 

محور عمودی( محور y)

محور عمودی نشان‌دهنده شدت یا همان بلندی صدا بوده که با دسی بل بیان می‌شود. شدت صدا در محور عمودی از سمت چپ به راست افزایش می‌یابد. معمولا نمودار عمودی از میزان منفی 10 دسی بل یا 0 دسی بل شروع می‌گردد. با این حال این موضوع بیانگر عدم وجود صوت در این محدوده نیست. همینطور آهسته ترین صدایی که اغلب افراد قادر به شنیدن آن هستند با صفر دسی بل نمایش می‌دهند.

 

نمادهای شنوایی سنجی و معنی آنها

نوار گوش، فرکانس و شدت صدای دریافتی را به صورت اعداد مختلفی نشان خواهد داد. فرکانس در نمودار افقی از سمت چپ به راست افزایش می‌یابد. شدت صدا روی نمودار عمودی نشان داده می‌شود.  فرکانس صدا بر حسب هرتز از 125 هرتز تا 8000 هرتز نمایش داده می‌شود. شدت صدا روی نمودار عمودی ازپایین به بالا افزایش می‌یابد. شدت صدا از 0 دسی بل تا 120 دسی بل متغیر است.

 

روی نمودار نوار گوش نمادهای خاصی دیده می‌شود. به طور معمول نمادهای مربوط به گوش سمت چپ، با رنگ آبی نشان داده می‌شوند.  همچنین نمادهای مرتبط با گوش سمت راست با رنگ قرمز نمایش داده خواهند شد. هر یک از نمادها بیانگر مفهوم خاصی است.

 

درک این نمادها نیازمند دانش شنوایی شناسی است. بنابراین افرادی همچون پزشک متخصص گوش، حلق و بینی و یا متخصص شنوایی شناس قادر به تفسیر این نوع از علائم می‌باشند. در ادامه برخی از این معانی برای شما ذکر خواهد شد.

 

علامت «X» نشان دهنده آستانه هدایت هوا در گوش سمت چپ و علامت«O» نشان دهنده آستانه هدایت هوا در گوش سمت راست است.

علامت«>» مشخص کننده آستانه هدایت استخوان بدون ماسک در گوش سمت چپ و علامت «<» نشان دهنده آستانه هدایت استخوان بدون ماسک در گوش سمت راست است.

علامت«]» مشخص کننده آستانه هدایت استخوان با ماسک در گوش سمت چپ و علامت «[» نشان دهنده آستانه هدایت استخوان با ماسک در گوش سمت راست است.

تفسیر نوار گوش

بررسی نوار گوش بر عهده متخصص شنوایی شناس یا گوش،حلق و بینی است. پزشک با تفسیر نوار گوش، میزان شنوایی فرد را تشخیص خواهد داد. همچنین نوع کم شنوایی(hearing loss) و میزان کم شنوایی در نمودار ادیوگرام مشخص است. به هر میزان که نمودار از حالت طبیعی خارج شود؛ امکان کم شنوایی افزایش خواهد یافت.

 

به طور معمول انسان‌ها محدوده شنوایی مشخصی را می‌شنوند. در صورتی که نمودار ادیوگرام با این محدوده مشخص، مغایرت داشته باشد؛ فرد دچار کاهش شنوایی خواهد بود. در ادامه برخی از این محدوده برای شما بیان خواهد شد.

آستانه شنوایی به طور طبیعی از 0 دسی بل تا 250 دسی بل می‌باشد. افرادی که آستانه شنوایی آن‌ها در محدوده 26 الی 40 دسی بل باشد؛ مبتلا به کم شنوایی خفیف هستند. محدوده شنوایی 41 تا 55 دسی بل مختص به افرادی است که از کم شنوایی متوسط رنج می‌برند.

 

افرادی با کاهش شنوایی شدید، دارای آستانه شنوایی در حدود 56 تا 90 دسی بل هستند. در شرایطی که افراد صداهایی در محدوده 90 دسی بل یا بالا تر از این میزان را نشنوند؛ مبتلا به کم شنوایی عمیق هستند.

 

در نهایت پزشک با توجه به شدت کم شنوایی، مراحل درمانی را شروع خواهد کرد. ممکن است برای افراد کم شنوا استفاده از سمعک(hearing aids) لازم و ضروری باشد.

مقاله مفید : وزوز گوش;علت انواع و درمان آن

 

بعد از انجام نوار گوش چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

انجام تست‌های شنوایی و گرفتن نوارگوش، کمکی بزرگ به پزشک است. نوار گوش برای تشخیص شدت و نوع کم شنوایی توصیه می‌شود. افراد با توجه به نوع کم شنوایی و شدت کاهش شنوایی نیاز به درمان دارند. در ادامه برخی از روش‌های درمانی قید شده است.

 

استفاده از سمعک

انجام جراحی‌های همانند جراحی کاشت حلزون(cochlear implan) و کاشت ساقه مغز

آموختن زبان اشاره

یادگرفتن لب خوانی

 

چه افرادی کاندید مناسبی برای شنوایی سنجی هستند؟

تست شنوایی سنجی مختص سنین خاصی نیست. این نوع از آزمایشات برای کودکان تا افراد سالمند مناسب است. شنوایی سنجی در همان مراحل ابتدایی زندگی انجام خواهد شد. چنانچه فرد در طی مسیر رشد دچار اختلالاتی شود؛ باید برای انجام تست‌های شنوایی مجددا به پزشک مراجعه کند.

 

پیر گوشی(presbycusis) یکی از مواردی است که منجر به کاهش شنوایی در افراد میانسال و سال خورده می‌شود. اکثرا بزرگسالان بالای 50 سال سن، مستعد پیرگوشی هستند.

 

در انتها

 

گرفتن نوار گوش یکی از مهم‌ترین مراحل انجام تست‌های شنوایی سنجی می‌باشد. نوار گوش اطلاعات مهمی را درباره شدت و نوع کم شنوایی در اختیار پزشک قرار خواهد داد. نوار گوش به پزشک گوش کمک می‌کند تا روش‌های درمانی دقیق و مناسبی را اجرا کند. استفاده از سمعک بدون تجویز شنوایی شناس توصیه نمی‌شود. استفاده از سمعک‌های بدون تجویز متخصص شنوایی شناس می‌تواند شرایط شنوایی را بدتر کند.

کلینیک شنوایی سنجی شرق تهران با داشتن بهترین متخصصان گوش،حلق و بینی و شنوایی شناسی، برترین خدمات را به بیماران ارائه می‌دهد. اگر شما علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش درمانی کلینیک شنوایی سنجی شرق تهران و تیم حاذق این کلینیک هستید؛ با کلینیک شنوایی سنجی شرق تهران تماس بگیرید.

 

منبع: کلینیک گوش تهران