سفارش تبلیغ
صبا ویژن

غربالگری شنوایی نوزادان چیست و چرا مهم است؟

همانطور که در مقاله­ی “مهم ترین دلایل کم شنوایی در کودکان” نیز اشاره شده است، متاسفانه در مورد کودکان، شرح کم شنوایی سخت تر از بزرگسالان است. بزرگسالی که به طور طبیعی می شنیده و بعداً دچار افت شنوایی شده است به طور کامل توانایی زبان گفتاری را کسب نموده است.

بنابراین در بزرگسالان ممکن است مقداری افت شنوایی بروز نماید بدون آنکه مشکل ارتباطی در ایشان ایجاد شود. اما کودکی که در حال فراگیری زبان است باید تمامی صداها را بشنود تا بتواند زبان گفتاری را به شکلی طبیعی فرا گیرد. جمله­ی فوق بدین معنی نیست که اگر کودکی دچار کم شنوایی شود یا با کم شنوایی به دنیا بیاید قطعاً در زبان آموزی نیز دچار مشکل خواهد بود؛ بلکه بدین معنی است که کم شنوایی در کودکان بسیار حساس است و باید دقیق و به موقع تشخیص داده شود تا به فرآیند زبان آموزی آن ها لطمه ای وارد نشود. از مهم ترین راهکارهای تشخیص به موقع کم شنوایی در کودکان انجام “غربالگری شنوایی نوزادان” می باشد. کلینیک پژواک در این مقاله قصد دارد شما را با این راهکار تشخیصی و اهمیت آن آشنا کند.

بهترین زمان برای تشخیص کم شنوایی کودک چه زمانی است؟

از بدو تولد تا شش ماهگی بهترین زمان برای تشخیص ناشنوایی یا کم شنوایی در نوزادان است که باید مورد توجه والدین قرار گیرد. با توجه به این که از حدود شش ماهگی تا سه سالگی بهترین دوران زبان آموزی کودک به شمار می رود، تشخیص کم شنوایی و شروع درمان، در هوش و قدرت یادگیری کودک، بسیار موثر است.

 

چنانچه ناتوانایی های شنیداری کودک به موقع تشخیص داده نشود، یادگیری و زبان آموزی کودک به نحو چشمگیری کاهش می یابد و این نکته مهمی است که باید از سوی والدین و به خصوص مادر، مورد توجه قرار گیرد. اینکه بهترین زمان برای تشخیص کم شنوایی تا قبل از 6 ماهگی است بدین معنا نیست که اگر، کم شنوایی کودک در زمان های دیرتری تشخیص داده شود دیگر نمی توان کاری کرد، نکته مهم این است که تشخیص تا قبل از شش ماهگی، نتایج مطلوب تری در درمان دارد.

 

امروزه توانایی در علم شنوایی شناسی به این حد رسیده است که از بدو تولد، قابلیت تشخیص کم شنوایی در نوزاد وجود دارد و برنامه های غربالگری نوزادان نیز در راستای تشخیص به موقع اجرا می شود.

 

غربالگری شنوایی چیست و چگونه انجام می شود؟

غربالگری شنوایی توسط ادیولوژیست (شنوایی شناس) انجام می شود. آزمایش بسیار سریع انجام می شود، لذا برای نوزادان ناراحت کننده و دردناک نیست. روند انجام آزمایش به این شکل است که یک دستگاه با نوکی دارای جسمی تمیز و نرم (پروب) در ابتدای مجرای گوش خارجی قرار می گیرد. سپس صوتی از دستگاه به گوش نوزاد ارسال می شود و سلول های موجود در گوش داخلی نوزاد به این صوت پاسخ می دهند. این پاسخ به وسیله دستگاه دریافت می شود و به شکل موجی روی دستگاه قابل مشاهده خواهد بود.

همچنین میتوانید برای غربالگری شنوایی به کلینیک شنوایی سنجی تهرانپارس مراجعه کنید.

اهمیت غربالگری شنوایی نوزادان

کم شنوایی در زمره شایع ترین اختلالات مادرزادی است که بدون علائم ظاهری بروز می کند. اختلال شنوایی یک مشکل آرام و پنهان است و کودکانی که مبتلا به آسیب شنوایی هستند در بدو تولد از نظر ظاهر قابل شناسایی نمی­باشند. بنابراین تشخیص آن در ابتدای تولد بدون استفاده از انجام غربالگری شنوایی ممکن نیست. در صورتی که غربالگری شنوایی در بدو تولد انجام نشود، تشخیص کم شنوایی ممکن است تا 5/2 سالگی به تاخیر افتد و تاخیر در تشخیص کم شنوایی به قابلیت درک گفتار و زبان آسیب می زند و به تبع آن مشکلات تحصیلی، اجتماعی و شغلی برای این دسته از کم شنوایان به وجود خواهد آمد.

غربالگری شنوایی و همچنین تست ارزیابی شنوایی جامع برای تمامی نوزادان و کودکان از حیطه های مهم فعالیت کلینیک پژواک می باشد. اگر تاکنون شنوایی فرزندتان مورد ارزیابی قرار نگرفته است با مراجعه به این مرکز و انجام تست ارزیابی شنوایی جامع می تواند از میزان شنوایی فرزندتان مطلع شوید

منبع:مرکز ارزیابی شنوایی و تعادل ملاصدرا